Oamenii de stiinta descopera ca doar 19 inghitituri pe saptamana dintr-un aliment sanatos ar putea fi mortale: cresc riscul de cancer
Categoria:
4
Oamenii de stiinta descopera ca doar 19 inghitituri pe saptamana dintr-un aliment sanatos ar putea fi mortale: cresc riscul de cancer
Este considerat adesea o optiune mai sanatoasa decat carnea rosie si este cea mai populara sursa de proteine din SUA, insa un nou studiu sugereaza ca puiul nu este la fel de benefic pentru sanatate cum se credea. Cercetatori din Italia au descoperit ca persoanele care consuma mai mult de aproximativ 19 inghitituri (echivalentul a patru portii) de carne de pui pe saptamana prezinta un risc mai mare de deces comparativ cu cei care mananca sub 100 de grame pe saptamana. Mai mult, studiul pare sa indice o legatura ingrijoratoare intre consumul excesiv de carne de pui — considerata mai sanatoasa decat carnea rosie datorita continutului mai scazut de grasimi saturate si colesterol — si cancerul gastrointestinal. Cei care consumau peste 300 de grame de carne de pui saptamanal aveau un risc dublu de deces prematur cauzat de cancer la nivelul sistemului digestiv — riscul fiind si mai mare in cazul barbatilor. Nu este clar de ce chiar si 19 inghitituri de pui pe saptamana ar putea creste riscul de cancer, dar cercetatorii au cateva ipoteze. Acestia suspecteaza ca prajirea excesiva a carnii de pui ar putea genera niveluri ridicate de mutageni — substante chimice sau fizice care cauzeaza mutatii genetice — sau ca modul in care sunt crescute si hranite pasarile ar putea contribui la acest risc. Unele studii sugereaza ca puiul ar putea introduce in corp pesticide cancerigene si hormoni regasiti in hrana lor. Pentru a investiga aceasta legatura posibila intre carnea de pui si decesul prematur, cercetatorii de la Institutul National de Gastroenterologie din Italia au adunat date despre dietele a 4. 869 de adulti, urmarindu-le starea de sanatate timp de 19 ani. Participantii au oferit informatii despre stilul de viata, istoricul medical si alimentatie prin interviuri, completand si un chestionar despre obiceiurile lor alimentare, inclusiv despre consumul de carne rosie, carne alba si carne totala. Pe parcursul celor 19 ani, 1. 028 de participanti au decedat. Din totalul de carne consumata saptamanal, 41 era carne alba, iar 29 din aceasta era pui. Restul de 59 era carne rosie. Analiza statistica a aratat ca persoanele care consumau peste 300 g de pui pe saptamana aveau un risc de mortalitate cu 27 mai mare din orice cauza, comparativ cu cei care consumau sub 100 g. Riscul crestea proportional cu cantitatea consumata si era chiar mai mare decat cel asociat consumului echivalent de carne rosie. Mai mult, diferentele intre sexe au fost semnificative: barbatii care consumau peste 300 g de pui pe saptamana erau de 2,6 ori mai predispusi sa moara de cancer digestiv fata de cei care mancau sub 100 g. In randul intregii populatii studiate, riscul era de 2,27 ori mai mare. Cercetatorii nu pot explica exact de ce barbatii sunt mai afectati, dar presupun ca hormonii sexuali sau diferentele in alimentatie pot juca un rol. Unii oameni de stiinta au sugerat anterior ca estrogenul ar putea influenta capacitatea organismului de a metaboliza nutrientii si de a dezvolta anumite boli. Totusi, cercetatorii subliniaza ca sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste ipoteze. Ei mentioneaza si limitele cercetarii: chestionarul nu a inclus detalii despre tipurile de carne, prepararea carnii sau consumul de carne procesata, factori care pot influenta semnificativ rezultatele. De asemenea, nu au fost colectate date despre activitatea fizica, un element esential in prevenirea bolilor si a decesului prematur, scrie dailymail. com. Este important de retinut ca studiile observationale, precum acesta, nu pot demonstra o relatie cauza-efect, ci doar o asociere posibila. Cu toate acestea, studiul adauga un nou capitol la dezbaterea privind carnea de pui — considerata pana acum o alternativa mai sanatoasa la carnea rosie — si ridica noi semne de intrebare asupra acestei reputatii.
Taguri & Cuvinte Cheie:
Oamenii de stiinta descopera ca doar 19 inghitituri pe saptamana dintr-un aliment sanatos ar putea fi mortale: cresc riscul de cancer oamenii stiinta descopera
oamenii # stiinta # descopera