/     /     /  

Traim sub soare, dar platim ca pe vremea carbunelui: de ce nu pot romanii din orase sa scape de grija facturilor la energia electrica

Categoria:       3

Traim sub soare, dar platim ca pe vremea carbunelui: de ce nu pot romanii din orase sa scape de grija facturilor la energia electrica

In opinia specialistilor in domeniul energiei verde, tehnologia exista, solutiile exista, dar problema este cadrul legislativ si accesul real la piata.
Romanii care locuiesc la blocuri pot, teoretic, sa instaleze panouri fotovoltaice – fie pe acoperisul blocului, fie in proximitate – insa in practica intampina numeroase bariere: juridice, administrative si financiare.
Teoretic romanii care locuiesc la bloc ar putea sa foloseasca energie verde pentru ca tehnologie exista.
Ar trebui sa poata sa stocheze in baterie atunci cand pretul este mic pe bursa si sa consume, aceasta fiind o prima masura care nu presupune complicatii.
De asemenea, ar trebui sa existe posibilitatea legala sa participe cu prosumare de la distanta.
Este nevoie de legislatie suplimentara, care sa permita consumatorilor mari si mici, inclusiv celor de la bloc, sa poata participa corect in piata energiei.
Stocare si echilibrare poti face cu o baterie si intr-un apartament.
Daca tot vara la pranz energia se vinde pe minus, cei care stau intr-un apartament ar trebui sa o poata cumpara si stoca in propria baterie si sa o foloseasca seara cand preturile pe bursa ating valori exorbitante.
Insa intr-o tara cu peste 12 milioane de persoane care locuiesc in mediul urban, tranzitia energetica nu va fi completa fara includerea oraselor.
Soarele nu face diferente intre case si blocuri – doar legislatia o face.
Iar daca vrem un viitor energetic sustenabil, trebuie sa oferim tuturor romanilor sansa sa devina parte din el, a declarat pentru Adevarul Albert Soare, fondator Kilowat, companie de sisteme fotovoltaice si alte solutii pentru energie verde.
In Romania exista deja zeci de mii de prosumatori, dar majoritatea sunt in zone rurale sau la case.
Orasele, unde locuieste peste 50procente din populatie, raman in urma, in ciuda faptului ca blocurile ofera o suprafata generoasa de acoperisuri care pot fi valorificate pentru productie de energie.
O solutie moderna, testata deja in alte tari, este autoconsumul colectiv – prin care mai multi locatari dintr-un bloc sau cartier isi instaleaza in comun panouri si isi impart energia produsa.
O alta idee aflata in discutie, dar neimplementata, este conceptul de prosumator de la distanta.
Adica un cetatean care, desi locuieste la bloc, instaleaza panouri fotovoltaice pe un teren propriu sau in alta locatie aflata in aceeasi retea electrica, si care poate injecta energie in sistem si sa o compenseze in consumul propriu.
Potrivit expertului, tehnologia in momentul de fata permite eficient descentralizarea tuturor surselor de productie, dar si a surselor de stocare.
Totodata, romanii au apetit pentru a produce energie proprie si a o folosi.
Insa statul trebuie sa decida cat de mult vrea sa implice populatia in productia de energie.
Daca vor avea posibilitatea, oamenii o vor face, asa cum au facut-o prosumatorii care anul trecut au scapat Romania de blackout.
Doar cadrul legislativ decide acest lucru.
Iar daca se ofera cadrul legislativ necesar, cu siguranta in 2-3 ani un sfert din gospodariile din Romania vor avea baterii si vor rezolva mare parte din problema de echilibrare si de stocare, dar trebuie sa aiba acces la piata liberalizata in mod corect, a declarat Albert Soare pentru Adevarul.
Intr-un context in care energia devine tot mai scumpa si mai volatila, accesul la productie proprie, stocare si participare in piata nu trebuie sa fie un privilegiu, ci un drept.
Germania este unul dintre cele mai bune exemple.
Aici exista conceptul de Mieterstrom (electricitate pentru chiriasi), un model prin care proprietarii de blocuri instaleaza panouri fotovoltaice pe acoperis si vand energia locatarilor la un pret mai mic decat cel al pietei.
Statul ofera subventii pentru astfel de proiecte, iar contractele sunt reglementate clar.
Astfel, locatarii beneficiaza de energie verde fara a investi direct in echipamente.
Franta sprijina cooperativele energetice, in care locuitorii unui bloc sau ai unui cartier pot finanta impreuna un sistem fotovoltaic si isi impart energia produsa.
Aceste cooperative pot vinde surplusul in retea si imparti castigurile intre membri.
Legea franceza recunoaste comunitatile energetice si le ofera acces la retele si tarife reglementate.
Olanda a implementat conceptul de Zona solara partajata (shared solar), in care mai multe blocuri sau locuinte urbane contribuie financiar la o instalatie solara comuna – de exemplu, pe un depozit sau pe un teren liber.
Fiecare participant primeste un procent din energia produsa, scazandu-si astfel factura lunara, scrie adevarul.
ro.
Italia ofera un cadru clar pentru condominii solari.
Aici, asociatiile de proprietari pot accesa fonduri nerambursabile pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe blocuri si pot distribui energia intre apartamente pe baza cotelor de participare.
Aceste initiative sunt incurajate prin deduceri fiscale de pana la 110procente din investitie (Superbonus 110).
In opinia specialistului, jucatorii din industrie sunt responsabili pentru a ridica nivelul dezbaterilor și pentru a comunica despre soluții reale.
Pentru ca tranzitia la energie verde sa fie facuta repede si eficient, este esentiala identificarea unor variante viabile pentru cei care locuiesc la bloc, dar si educarea populatiei pentru a intelege importanța surselor alternative.


Taguri & Cuvinte Cheie:  
Traim sub soare, dar platim ca pe vremea carbunelui: de ce nu pot romanii din orase sa scape de grija facturilor la energia electrica
traim soare, platim
traim sub soare
# dar platim ca pe vremea carbunelui
# de ce nu pot romanii din orase sa scape de grija facturilor la energia electrica



Ultimele Stiri
04/24/2025 19:04   Termenele pentru autorizarea lucrarilor de construire vor fi reduse semnificativ. Anuntul ministrului Dezvoltarii
04/24/2025 19:04   Ingrid Mocanu: Daca decizia se mentine la ICCJ, turul 2 trebuie sa fie reluat cu Georgescu si Lasconi
04/24/2025 19:04   Clubul de Presa si Realitatea PLUS isi exprima solidaritatea cu Romania Tv in urma deciziei abuzive a CNA
04/24/2025 19:04   Avocatul Toni Neacsu, dupa decizia-bomba de suspendare a ANULARII alegerilor: Se va pune in discutie suspendarea organizarii actualelor alegeri
04/24/2025 19:04   George Simion, reactie de ultima ora, dupa suspendarea deciziei de anulare a alegerilor: Eu sustin revenirea la democratie, la ordinea constitutionala si domnia legii
04/24/2025 19:04   Ministrul Mediului vrea ursul scos de pe lista speciilor strict protejate. Viata omului are prioritate
04/24/2025 19:04   Din ghidul programului Rabla pentru Tractoare lipsesc categoriile cele mai utilizate de micii fermieri. Se cere schimbarea ordinului
04/24/2025 19:04   De ce Belgia doreste ca viitoarele sale avioane F-35A sa fie asamblate in Italia si nu aduse din Statele Unite
04/24/2025 19:04   Sotia si fiul unui fotbalist au fost rapiti in Ecuador. Ce a facut Jackson Rodriguez cand atacatorii au intrat in casa
04/24/2025 19:04   Emmanuel Macron exclude varianta unor noi alegeri anticipate in Franta. Este un nonsens