Mancatul sanatos nu trebuie sa fie scump. Cum transformi fasolea, cartofii sau lactatele in mese nutritive si echilibrate
Categoria:
stiri
1
Mancatul sanatos nu trebuie sa fie scump. Cum transformi fasolea, cartofii sau lactatele in mese nutritive si echilibrate
Quinoa pare mai interesanta decat hrisca, iar avocado a devenit o prezenta obligatorie in meniul romanesc. Cat despre gatit si preparate culinare, s-a terminat cu ardeii umpluti si salata orientala, noile reguli de dietetica necesita un masterat in gastronomie si investitii serioase in aparatura de bucatarie.
Cand ati mancat ultima oara fasole? Daca e fiarta corect, nu baloneaza si ingrasa mai putin decat painea sau orezul. Scade colesterolul din sange, are multe fibre si minerale, glucide cu absorbtie lenta si proteine care tin de foame. Bunicii nostri spuneau ca fasolea este carnea saracului si aveau dreptate! Toate leguminoasele precum fasole, mazare, linte si naut contin 20 proteine vegetale si sunt o alternativa la carne. In boabe avem ceva ce nu gasim in produsele de origine animala si anume fibre. Leguminoasele contin un amestec de fibre solubile si insolubile care ajuta la echilibrarea nivelului de glucoza si colesterol din sange.
Tot ele, fibrele, regleaza tranzitul intestinal si sunt hrana pentru bacteriile benefice din intestin, cu rol activ in imunitate. La capitolul pH, boabele se comporta diferit: avem efect alcalinizant pentru fasole, efect neutru pentru linte si efect acidifiant pentru naut. Aveti incredere in traditii. Mai bine fasole batuta decat humus!
Pentru ca e campioana la continutul de fibre si are efect prebiotic, fasolea merita inclusa in meniu de 2 ori pe saptamana. Nu aveti timp de gatit? Atunci apelati la conserve. Au pret accesibil, sunt fierte si gata de consum. Leguminoasele nu au nevoie de ingrasaminte, imbogatesc solul in mod natural si consuma putina apa, deci sunt bune si pentru noi, si pentru planeta.
Produsele lactate sunt un alt exemplu de alimente prietenoase si cu sanatatea, si cu portofelul. Intr-o tara ca Romania, laptele trebuie sa fie un aliment de baza. Avem nevoie zilnic de 2-3 portii de lactate ca sa acoperim necesarul de calciu. Calciul din lapte se absoarbe in procent de 40, fata de 4-5 din vegetale.
Laptele este un aliment esential pentru copiii in crestere, pentru sportivi, adulti, seniori, femei gravide si care alapteaza. Laptele este singurul aliment cu efect prebiotic, probiotic si postbiotic, are glucide, proteine si lipide in proportii optime, contine toate mineralele de care are nevoie organismul si hidrateaza mai bine decat apa.
Oul este un alt castigator, o esenta de nutrienti, un aliment de top cu valoare nutritiva crescuta si putine calorii. In ou avem proteine ‘proteine etalon’ – proteine de inalta calitate, cu putere satiogena maxima si coeficient crescut de utilizare in sinteza de tesuturi noi. Un ou acopera 30 din doza zilnica de Omega 3 si este echivalentul proteic pentru carne – o portie de 100g carne inseamna 2 oua. Galbenusul de ou contine lecitina si colina, fosfolipide esentiale pentru orice celula. Au rol in dezvoltarea si functionarea creierului la copii, protectia memoriei la batrani, transportul si metabolizarea colesterolului. Deci oul nu cade greu la ficat, ci ajuta si hraneste tot corpul.
V-ati ferit pana acum de cartofi pe motiv ca ingrasa? Cu 65 cal100g, cartoful este cea mai banala si accesibila forma de amidon cu absorbtie lenta – cu conditia sa nu fie cartofi prajiti! Cartoful este un aliment practic si accesibil, cu 17 amidon si multa apa. Usor de digerat si de preparat, cartoful este o alternativa la cereale si fainoase, cu mai putine calorii si fara niciun strop de gluten. Indicele glicemic pentru cartoful fiert este 58, fata de 70 pentru paine, paste sau orez – deci ingrasa mai putin. Cartoful rece are rol prebiotic, o parte din amidon se recristalizeaza si devine substrat hranitor pentru coloniile de bacterii benefice din intestin.
Cu aceste argumente nutritionale vreau sa readuc salata orientala si fasolea batuta pe mesele voastre. Sa va spun ca putem manca sanatos daca ne intoarcem la ingrediente simple si la mancare gatita. E mai bine si mai ieftin cu ciorba decat cu semipreparate si produse ambulate.
Taguri & Cuvinte Cheie:
Mancatul sanatos nu trebuie sa fie scump. Cum transformi fasolea, cartofii sau lactatele in mese nutritive si echilibrate mancatul sanatos trebuie
mancatul sanatos nu trebuie sa fie scump # cum transformi fasolea # cartofii sau lactatele in mese nutritive si echilibrate