Fructul de cactus, superalimentul exotic care iti intareste imunitatea. Beneficii, valori nutritive si cum se consuma corect
Categoria:
divers
2
Fructul de cactus, superalimentul exotic care iti intareste imunitatea. Beneficii, valori nutritive si cum se consuma corect
Fructul de cactus nu creste pe un copac traditional, ci este fructul cactusului Opuntia – un gen originar din America si prezent in special in sud-vestul Statelor Unite si in Mexic.
Acest fruct exotic se dezvolta pe tulpini plate si carnoase de cactus (numite cladode) si este acoperit cu mici spini subtiri, asemanatori firelor de par, numiti glochide. Desi aspectul sau poate parea intimidant, sub exteriorul tepos se ascunde un fruct suculent, colorat si dulce cu multe beneficii nutritionale. Iata cum sa il consumi.
In functie de soi, fructele de cactus pot avea culori variate – de la rosu intens si magenta aprins pana la galben auriu. Gustul lor este adesea descris ca un amestec intre pepene rosu, guma de mestecat si fructe de padure – dulce si usor floral. Fructul a fost apreciat de secole nu doar pentru gust, ci si pentru proprietatile sale nutritive si medicinale, fiind utilizat de populatiile indigene din America inca din timpuri stravechi.
Fructul de cactus poate parea intimidant, dar odata ce treci de exteriorul sau spinos, ofera o pulpa delicata si bogata in nutrienti. Acest fruct este gustos consumat crud, adaugat in diverse retete sau transformat intr-o bautura racoritoare.
Atat pulpa, cat si coaja fructului variaza ca culoare in functie de specie. Chiar si in cazul celei mai comune specii, Opuntia ficus-indica, fructul poate fi alb, verde, mov, galben, rosu sau portocaliu.
Plantele de cactus contin o serie de nutrienti care pot fi benefici pentru diferite aspecte ale sanatatii:
Atat frunza de cactus, cat si fructul sunt bogate in fibre, care pot reduce nivelul colesterolului din sange.
Un nivel ridicat al zaharului din sange poate fi un simptom al mai multor afectiuni, precum diabetul, accidentul vascular cerebral sau bolile de inima. Unele cercetari arata ca persoanele care au consumat in mod regulat frunze de cactus au avut un nivel mai scazut al glicemiei decat cele care nu au consumat. Sunt necesare insa mai multe studii pentru a determina cauzele exacte.
Fructele de cactus sunt o sursa excelenta de vitamina C, unul dintre cei mai eficienti stimulatori ai imunitatii. Dozele regulate de vitamina C cresc productia de globule albe, care ajuta organismul sa lupte impotriva virusurilor.
Continutul de betalaina si potasiu din cactus este benefic pentru digestie. Potasiul ajuta organismul sa absoarba nutrientii, iar betalaina are proprietati antiinflamatorii si contribuie la protejarea tractului digestiv.
Fie ca vrei sa slabesti, sa iti intaresti sistemul imunitar sau sa te simti plin de energie, acest superaliment ofera nutrientii de care ai nevoie pentru a functiona la capacitate maxima. Un singur fruct asigura 24 din doza zilnica recomandata de vitamina C si cantitati importante de calciu, magneziu, potasiu si cupru. In plus, are doar 42 de calorii.
Comparativ cu majoritatea fructelor, fructul de cactus are un continut scazut de carbohidrati. Contine doar 9,9 grame de carbohidrati, dintre care 3,7 grame sunt fibre. De asemenea, ofera cantitati mici de vitamina A, vitamina B6, niacina, tiamina, fier si seleniu, conform everydayhealth.
Daca urmezi o dieta saraca in grasimi, acest fruct este o alegere potrivita. Cu mai putin de un gram de grasime per portie, este un adaos ideal intr-un plan de slabire. Aroma sa bogata si dulce iti va satisface pofta de dulce. Poate fi folosit in sucuri de fructe, placinte de casa, gemuri fara zahar, salate cu citrice, prajituri cu lamaie, clatite, smoothie-uri si alte deserturi.
Incepe procesul de curatare taind capetele fructului de cactus. Desi sunt greu de observat, acele mici si fine spini chiar exista si pot patrunde usor in piele. Pentru a-ti proteja mainile si degetele, este recomandat sa folosesti o furculita, un prosop sau chiar o manusa de gradinarit pentru a tine fructul in loc in timp ce lucrezi cu el.
Fa o taietura pe lungimea fructului, doar cat sa ajungi la pulpa, dar fara sa tai prea adanc in fruct. Desprinde cu grija coaja fructului – aceasta se va separa usor de pulpa. Poti folosi degetele, dar pentru a evita contactul cu spinii, este mai sigur sa folosesti varful cutitului.
Continua sa indepartezi coaja. Ar trebui sa se desprinda intr-o singura bucata, lasand fructul de cactus gata pentru consum. Semintele sunt comestibile, dar pot fi indepartate daca preferi.
Fructul de cactus poate fi consumat intreg, taiat in bucati sau chiar pasat si strecurat sub forma de suc.
Fructul de cactus este considerat sigur atunci cand fructul si frunzele sunt consumate ca aliment. Cactusul poate provoca unele efecte secundare minore la anumite persoane, inclusiv diaree, greata, balonare si arsuri la stomac, conform webmd.
Taguri & Cuvinte Cheie:
Fructul de cactus, superalimentul exotic care iti intareste imunitatea. Beneficii, valori nutritive si cum se consuma corect fructul cactus, superalimentul
fructul de cactus # superalimentul exotic care iti intareste imunitatea # beneficii