Cum sa cureti vinetele corect. Metode eficiente sa decojesti vinetele coapte fara efort
Categoria:
divers
1
Cum sa cureti vinetele corect. Metode eficiente sa decojesti vinetele coapte fara efort
Vinetele sunt nelipsite din multe retete de vara si toamna, dar partea mai putin placuta este curatarea lor.
Fie ca le folosesti crude pentru salate sau coci vinetele pentru zacusca ori salata de vinete, modul in care le cureti poate schimba gustul. Afla cum sa cureti vinetele corect, crude sau coapte, fara efort.
Vinetele sunt unele dintre cele mai iubite legume de toamna, iar salata de vinete sau zacusca sunt nelipsite de pe masa la orice ocazie speciala. Totusi, multi se lovesc de aceeasi problema: cum se curata corect, fara sa ramana coaja arsa sau bucati de vinete amare in pulpa.
Daca vrei sa folosesti vinete crude, tot ce trebuie sa faci este sa le speli bine sub jet de apa si sa le decojesti cu un cutit subtire sau un curatator de legume, la fel cum ai face cu dovleceii sau castravetii. E rapid si nu ai nevoie de altceva, conform Thekitchn. com.
Cand vine vorba de vinetele coapte, lucrurile sunt putin diferite. Dupa ce ai luat vinetele de pe gratar sau din cuptor, lasa-le cateva minute sa se raceasca putin. Apoi, taie usor codita si desprinde coaja arsa cu degetele sau cu o lingura. Daca sunt coapte bine, coaja se va desprinde aproape singura. Important este sa nu insisti cu lama cutitului, ca sa nu ramana bucati arse prin pulpa.
Un alt pas important este scurgerea. Dupa ce le-ai curatat, pune vinetele pe un tocator de lemn sau pe o sita, ca sa se scurga lichidul amar. Asa vei evita ca preparatul final sa aiba gust neplacut.
Un mic truc pentru un gust mai bun este sa nu le lasi mult timp in contact cu metalul, pentru ca se pot innegri. Foloseste linguri si cutite din lemn sau ceramica si vei observa diferenta.
Curatarea vinetelor crude este cea mai simpla parte, dar are si ea cateva mici secrete. Totul incepe cu alegerea vinetelor. Alege vinete ferme, cu coaja lucioasa si fara pete moi. Astfel, iti va fi mai usor sa le decojesti si sa le folosesti in retete.
Primul pas este spalarea lor sub jet de apa rece, pentru a indeparta praful sau urmele de pamant. Apoi, cu ajutorul unui cutit bine ascutit sau al unui curatator de legume, indeparteaza coaja subtire. Poti sa o cureti pe toata sau, daca reteta o cere, sa lasi cateva fasii de coaja pentru un aspect mai rustic si o textura mai ferma.
Important este sa lucrezi cu miscari usoare si sa nu apesi prea tare, ca sa nu risipesti din pulpa. Daca ai de pregatit vinete pentru mancaruri gatite, cum ar fi ghiveci sau musaca, e bine sa le tai imediat dupa ce le-ai curatat, in felii sau cuburi, ca sa nu se oxideze.
Un truc simplu ca sa nu se innegreasca este sa le tii cateva minute in apa rece cu sare sau cu cateva picaturi de zeama de lamaie.
Desi pare complicat, nu este greu sa cureti vinetele coapte, asta daca respecti cativa pasi simpli. In primul rand, e important ca vinetele sa fie coapte bine. Fie ca le faci pe flacara, pe gratar sau in cuptor, coaja trebuie sa fie arsa uniform, iar pulpa sa devina moale si usor de desprins. Daca vinetele nu sunt coapte suficient, vei observa ca se curata greu si raman bucati de coaja lipite.
Dupa ce le-ai scos de pe foc, lasa-le cateva minute sa se racoreasca, dar nu prea mult. Daca incerci sa le cureti cand sunt reci, coaja se intareste si nu se va desprinde greu. Cel mai bine este sa le cureti cat sunt inca caldute. Taie codita si, cu ajutorul unui cutit mic sau direct cu mana, desprinde usor coaja arsa.
Un truc bun este sa le pui imediat dupa coacere intr-un vas acoperit sau intr-o punga. Aburul format va inmuia coaja si o vei putea da jos aproape fara efort. Ai grija totusi sa nu apesi prea tare, pentru ca pulpa este foarte frageda.
Ca sa eviti ca bucati arse sa ajunga in pulpa, nu folosi lama cutitului direct pe miez, ci doar pe marginile coajei. O lingura de lemn sau chiar mainile curate sunt cele mai bune unelte.
Una dintre cele mai mari probleme atunci cand cureti vinetele coapte este ca bucati de coaja arsa se lipesc de pulpa si ajung, fara sa vrei, in salata sau zacusca. Acest lucru schimba gustul, facandu-l amar. Din fericire, exista cateva trucuri prin care poti evita aceasta situatie.
In primul rand, secretul este sa coci vinetele uniform. Daca flacara sau temperatura cuptorului nu sunt constante, coaja se arde in unele locuri si ramane cruda in altele, iar curatarea va fi mai dificila. Aseaza vinetele direct pe flacara sau pe gratar si intoarce-le din cand in cand, ca sa se coaca pe toate partile.
Al doilea pas este momentul in care te apuci sa le cureti. Daca le lasi sa se raceasca prea mult, coaja se lipeste de pulpa si se rupe greu. Cel mai bine este sa le cureti cat sunt inca caldute. Pentru a-ti usura munca, poti sa le pui imediat dupa coacere intr-un vas acoperit sau intr-o punga. Aburul format va inmuia coaja si aceasta se va desprinde mai usor.
Cand le cureti, foloseste mainile sau o lingura de lemn, nu un cutit. Cutitul taie adanc si trage dupa el bucati de coaja arsa. In plus, ai grija sa lucrezi pe o suprafata curata si sa clatesti din cand in cand mainile, pentru ca fragmentele de coaja se lipesc repede si pot murdari pulpa.
Dupa ce ai curatat vinetele de coaja, urmatorul pas este la fel de important: scurgerea lor. Multi sar peste aceasta etapa, dar ea face diferenta intre o salata de vinete cremoasa si gustoasa si una cu un gust usor amar. Vinetele au un continut ridicat de apa si un lichid specific, mai amar, care trebuie eliminat.
Cea mai folosita metoda este sa le asezi pe un tocator de lemn. Lemnul absoarbe o parte din lichid, iar vinetele se scurg treptat, lasand doar pulpa curata. Tocatorul trebuie sa fie inclinat usor sau asezat deasupra unei tavi, ca sa se poata aduna zeama.
O alta varianta practica este folosirea unei site de plastic sau inox. Asezi vinetele curatate in sita si le lasi sa se scurga singure timp de 20–30 de minute. Avantajul sitei este ca lichidul nu mai are contact cu pulpa. Indiferent de metoda aleasa, e bine sa nu grabesti procesul. Daca le presezi prea tare, risti sa le strivesti si sa pierzi din textura lor.
Vinetele sunt delicioase in multe feluri, dar cateva mici trucuri pot schimba complet gustul unei retete. Primul pas important este coacerea. Cele mai bune vinete sunt cele puse direct pe flacara sau pe gratar, pentru ca fumul le da o aroma aparte. Daca alegi varianta mai simpla, la cuptor, pune-le pe o tava cu hartie de copt si lasa-le pana cand coaja se innegreste uniform.
Dupa ce s-au copt, curatarea si scurgerea sunt foarte importante. Ca sa nu le strici gustul, foloseste doar linguri sau cutite din lemn ori ceramica atunci cand le toci si le amesteci. Metalul oxideaza pulpa si ii schimba aroma. Daca pregatesti o salata de vinete, pune uleiul treptat, cate putin, amestecand continuu, pentru o textura fina si cremoasa.
Un alt secret este sa lasi vinetele curatate cateva ore la frigider inainte sa le gatesti. Gustul lor devine mai intens, iar preparatul final va fi mult mai aromat. Daca vrei o salata mai usoara, poti inlocui o parte din ulei cu iaurt sau smantana, noteaza Allrecipes. com.
Curatarea vinetelor poate parea ceva banal, dar in realitate ascunde cateva capcane care iti pot strica preparatul. Una dintre cele mai frecvente greseli este sa le cureti atunci cand s-au racit complet. In acest caz, coaja se lipeste de pulpa si se desprinde greu, lasand resturi arse in miez. Cel mai bine este sa le decojesti cat sunt inca caldute, cand coaja se ia mult mai usor.
O alta greseala des intalnita este folosirea cutitului pentru a razui coaja. Lama taie prea adanc si trage bucati de coaja arsa, care schimba gustul final. Mult mai sigur si mai simplu este sa le cureti cu mana sau cu o lingura de lemn, astfel miezul ramane intact.
Unii se grabesc si preseaza vinetele atunci cand le lasa la scurs, sperand sa elimine rapid lichidul. Problema este ca pulpa se striveste si isi pierde textura. Vinetele trebuie lasate sa se scurga natural, pe un tocator de lemn sau intr-o sita.
La fel de important este si cu ce le toci. Ustensilele din metal oxideaza rapid pulpa si ii dau un gust amarui. De aceea, cel mai bine este sa folosesti mereu linguri, cutite sau tocatoare din lemn sau ceramica.
Si inca un detaliu: vinetele curatate nu trebuie lasate mult timp neacoperite. Pulpa se innegreste repede din cauza oxidarii. Daca nu le gatesti imediat, acopera-le cu folie alimentara sau pune-le la frigider.
Dupa ce cureti vinetele de coaja, e normal ca pulpa lor sa inceapa sa se inchida la culoare. Nu inseamna ca s-au stricat, ci doar ca are loc un proces natural. Vinetele contin enzime care, atunci cand intra in contact cu aerul, declanseaza oxidarea. De aceea, miezul albicios capata nuante de gri sau maro, la fel cum se intampla cu merele sau cartofii taiati.
Un alt motiv pentru care se innegresc este folosirea ustensilelor din metal. Cutitele si lingurile obisnuite accelereaza oxidarea si pot lasa un gust usor amarui. Pentru a evita asta, cel mai bine e sa folosesti linguri si cutite din lemn sau ceramica.
Si modul in care sunt scurse vinetele conteaza. Daca nu le lasi sa elimine bine lichidul amar, pulpa isi schimba mai repede culoarea. Lasarea lor la scurs pe un tocator de lemn sau intr-o sita ajuta la pastrarea unui aspect mai placut.
Ca sa previi innegrirea, exista cateva solutii simple. Poti acoperi imediat vinetele curatate cu folie alimentara sau sa le tii intr-un vas acoperit. Daca le folosesti crude, stropeste-le cu putina zeama de lamaie sau pune-le cateva minute in apa cu sare.
Taguri & Cuvinte Cheie:
Cum sa cureti vinetele corect. Metode eficiente sa decojesti vinetele coapte fara efort cureti vinetele corect.
cum sa cureti vinetele corect # metode eficiente sa decojesti vinetele coapte fara efort