Ceaiul pe care ar trebui sa-l bei pentru un creier mai tanar, potrivit unui nou studiu
Categoria:
2
Ceaiul pe care ar trebui sa-l bei pentru un creier mai tanar, potrivit unui nou studiu
Imbatranirea nu inseamna doar aniversari, tine si de felul in care organele noastre imbatranesc, inclusiv creierul. Oamenii de stiinta pot acum estima varsta creierului unei persoane pe baza unor scanari RMN si o pot compara cu varsta reala. Cand creierul pare mai batran decat varsta biologica, riscul de probleme cognitive este mai ridicat; cand pare mai tanar, e un semn bun. Dieta este una dintre modalitatile prin care putem sprijini sanatatea creierului, iar modelul mediteranean revine mereu ca fiind prietenos cu mintea. O noua analiza arata, insa, o varianta imbunatatita, care ar putea incetini imbatranirea cerebrala: consumul de ceai verde ca parte a unei diete mediteraneene verzi, bogate in polifenoli si plante. In acest studiu, cercetatorii au urmarit varsta creierului impreuna cu un set de proteine sanguine legate de inflamatie si alte procese relevante pentru sanatatea cerebrala. Ei au constatat ca persoanele aflate in grupul cu dieta green-Med (mediteraneana, dar cu aport suplimentar de polifenoli din ceai verde si alte surse) au prezentat cele mai favorabile schimbari proteice si, in general, semnele unui profil cerebral mai tanar. Cum a fost realizat studiul?A fost o analiza secundara a studiului controlat randomizat DIRECT PLUS, derulat timp de 18 luni intr-o mare companie din Israel. Aproximativ 300 de adulti (in majoritate barbati) cu obezitate abdominala sisau dislipidemie (n. r. niveluri anormale de lipidegrasimi in sange) au fost impartiti in trei grupuri:Back to Love. Nu lasa iubirea sa ramana pe pauza dupa vacanta. ghiduri de alimentatie sanatoasa;o dieta mediteraneana traditionala cu restrictie calorica;o dieta mediteraneana verde, mai bogata in polifenoli. Grupul verde a primit in mod specific 3–4 cesti de ceai verde pe zi, nuci si un shake cu Mankai (o planta acvatica bogata in proteine, asemanatoare spanacului). Toate grupurile au primit si recomandari de activitate fizica. Varsta cerebrala a fost estimata pe baza RMN-ului, iar diferenta dintre varsta creierului si varsta cronologica a fost principala masura a imbatranirii. Cercetatorii au analizat si peste 80 de proteine circulante pentru a identifica modele legate de schimbarile in varsta cerebrala de-a lungul timpului. Ce a descoperit studiul?Doua proteine — galectina-9 si decorina — au atras atentia: nivelurile ridicate erau asociate cu un creier mai batran decat era de asteptat. In 18 luni, nivelurile de galectina-9 au scazut semnificativ in grupul green-Med, comparativ cu grupul care urma doar recomandarile de alimentatie sanatoasa. In analize exploratorii, consumul a circa 4 cesti de ceai verde pe zi si al aproximativ sapte portii de nuci pe saptamana au fost asociate cu scaderi mai mari ale galectinei-9. (Mankai a aratat tendinte similare, dar nesemnificative statistic. )Aceste schimbari moleculare se aliniaza cu alte rapoarte ale DIRECT PLUS, care arata ca atat dieta mediteraneana, cat si cea verde pot reduce micsorarea volumului cerebral pe parcursul a 18 luni, cea din urma avand cele mai mari beneficii. Rezultatele sugereaza ca un model mediteranean bogat in polifenoli — cu ceai verde ca obicei zilnic — poate contribui la incetinirea imbatranirii cerebrale. Ca orice studiu, exista limite. Majoritatea participantilor au fost barbati cu risc metabolic, deci rezultatele nu se pot aplica tuturor. De asemenea, nu s-au observat diferente clare intre grupuri la testele cognitive standard pe durata celor 18 luni, asa ca modificarile de proteine si RMN trebuie privite ca semnale biologice, nu ca dovezi certe ale imbunatatirii functiei cognitive. Sunt necesare studii mai lungi si mai diverse, scrie eatingwell. com. Ce inseamna asta pentru viata de zi cu zi?Nu ai nevoie de un laborator pentru a pune in practica ideile. Concluzia de baza este simpla: construieste o dieta mediteraneana si adauga imbunatatiri verzi bogate in polifenoli — cu ceaiul verde ca solutie practica. Fa din ceaiul verde o rutina: 2–4 cesti pe zi (cald sau rece). Daca esti sensibil la cofeina, consuma-l mai devreme, ziua, sau alege varianta decofeinizata. Pune accent pe plante si polifenoli: o mica mana de nuci in majoritatea zilelor, legume, leguminoase, cereale integrale, ierburi si frunze verzi. Inlocuieste strategic carnea rosie si procesata cu peste si carne de pasare, asa cum prevad planurile alimentare mediteraneene si abordarea green-Med. Nu uita de baza: controlul glicemiei si activitatea fizica regulata aduc beneficii creierului; alege mese echilibrate, cu fibre, proteine si grasimi sanatoase si misca-te cat mai des. Concluzia expertilorIntr-un studiu clinic randomizat, o dieta mediteraneana verde, cu ceai verde zilnic, nuci, mai multe plante si mai putina carne rosieprocesata, a fost asociata cu creiere mai tinere la RMN si cu schimbari favorabile ale proteinelor sanguine legate de imbatranirea cerebrala. Nu este o solutie miraculoasa si e nevoie de mai multa cercetare pentru a confirma efectele cognitive pe termen lung, dar ca obicei zilnic, consumul de ceai verde si mesele mediteraneene bogate in plante par alegeri intelepte pentru sanatatea creierului.
Taguri & Cuvinte Cheie:
Ceaiul pe care ar trebui sa-l bei pentru un creier mai tanar, potrivit unui nou studiu ceaiul care trebui
ceaiul pe care ar trebui sa-l bei pentru un creier mai tanar # potrivit unui nou studiu