/     /     /  

Romania importa peste 80% din pestele consumat. Pescarii nu au unde sa-si pastreze captura

Categoria:   stiri     1

Romania importa peste 80% din pestele consumat. Pescarii nu au unde sa-si pastreze captura

Potrivit datelor oficiale, peste 80 din pestele consumat in Romania este adus din alte tari, din cauza lipsei capacitatilor interne de procesare si congelare.
Chiar daca tara noastra are o traditie pescareasca importanta si resurse bogate, infrastructura precara si investitiile insuficiente tin producatorii pe loc.
Pe litoralul Marii Negre functioneaza acum circa 20 de instalatii de capturare a pestelui, dar si 28 de nave speciale de pescuit, care prind, aproape zilnic, doua sau trei tone de peste.
Problema insa nu este captura, ci faptul ca nu putem congela pestele.
Asa ca, atunci cand pescarii aduc marfa la mal, sunt nevoiti sa o vanda la un pret de nimic, fiindca altfel ar fi nevoiti sa o arunce.
Matei Datcu, investitor: Samsarul abia asteapta sa vina sa lase pretul, pentru ca stie ca nu are ce face cu el.
Afara, la turci, caci toata lumea ii lauda: unii pescuiesc, unii il preiau, unii il congeleaza, unii il vand — toti inteleg ca trebuie sa traiasca de pe urma acestui peste.
Totul porneste de la lipsa de infrastructura.
Laurentiu Mirea, presedinte Federatia Patronatelor din Pescuit: Investitiile nu vin.
Problema este ca un pescador care prinde doua-trei tone de peste vinde cat poate fresh si, neavand conditii, neavand fabrici de procesare, neavand sisteme de refrigerare.
.
.
asta este situatia.
Nu avem deloc capacitati de congelare.
Romanii prepara pestele in nenumarate feluri: il pun in ciorbe, pe gratar, il prajesc si nu numai.
In medie, fiecare dintre noi consuma cate 6,6 kilograme de peste pe an.
Fiindca cererea e mare, iar pescarii din tara nu au conditii de pastrare, materia prima trebuie sa vina, mai mult, din import.
(pe edl cadre de arhiva cu peste la restaurant) Sorin Manaila, presedinte federatie RomFish: In ultimii 20 de ani, Romania oricum importa 80 din cantitatea de peste.
La Marea Neagra si in zona litoralului, capacitatile de productie si congelare sunt destul de putine.
Alexandru Munteanu, reprezentant societate de prelucrare a pestelui: In ultimii ani, in Romania, consumul si interesul pentru peste si fructe de mare a crescut.
Exista, in sezon, peste pentru consum, dar nu exista, din pacate, conditii de pastrare, tunuri de congelare rapida.
Pe intreg litoralul functioneaza doar doua fabrici de procesare a pestelui.


Taguri & Cuvinte Cheie:  
Romania importa peste 80% din pestele consumat. Pescarii nu au unde sa-si pastreze captura
romania importa peste
romania importa peste 80% din pestele consumat
# pescarii nu au unde sa-si pastreze captura



Ultimele Stiri
11/12/2025 18:11   Pagina nu a fost gasita
11/12/2025 18:11   Pagina nu a fost gasita
11/12/2025 18:11   Pagina nu a fost gasita
11/12/2025 18:11   Pagina nu a fost gasita
11/12/2025 18:11   Pagina nu a fost gasita
11/12/2025 18:11   Dr. Anca Tau, coordonatoarea primului Centru de Cardio-Oncologie din Romania acreditat international: Pacientii care trec prin tratamente oncologice trebuie sa stie ca inima lor are nevoie de atentie
11/12/2025 18:11   Dr. Anca Tau, coordonatoarea primului Centru de Cardio-Oncologie din Romania acreditat international: Pacientii care trec prin tratamente oncologice trebuie sa stie ca inima lor are nevoie de atentie
11/12/2025 18:11   Dr. Anca Tau, coordonatoarea primului Centru de Cardio-Oncologie din Romania acreditat international: Pacientii care trec prin tratamente oncologice trebuie sa stie ca inima lor are nevoie de atentie
11/12/2025 18:11   Dr. Anca Tau, coordonatoarea primului Centru de Cardio-Oncologie din Romania acreditat international: Pacientii care trec prin tratamente oncologice trebuie sa stie ca inima lor are nevoie de atentie
11/12/2025 18:11   Dr. Anca Tau, coordonatoarea primului Centru de Cardio-Oncologie din Romania acreditat international: Pacientii care trec prin tratamente oncologice trebuie sa stie ca inima lor are nevoie de atentie