/     /     /  

NASA, martora la primul eveniment de inghitire planetara inregistrat vreodata

Categoria:       3

NASA, martora la primul eveniment de inghitire planetara inregistrat vreodata

Datele furnizate de Telescopul spatial James Webb (JWST) al NASA arata ca orbita planetei nu s-a incheiat cu o inghitire brusca.
In schimb, planeta a intrat incet in spirala de-a lungul timpului pana cand si-a gasit sfarsitul in flacari.
Oamenii de stiinta care au realizat aceasta actualizare surprinzatoare fac parte din NOIRLab al NSF si au lucrat cu datele colectate de instrumentele puternice din infrarosu mediu si apropiat ale Webb.
Observatiile lor contesta teoriile anterioare si ofera o imagine mai clara a ceea ce ar putea astepta sisteme planetare precum al nostru.
Steaua din centrul acestui eveniment se afla la aproximativ 12 000 de ani-lumina de Pamant, in galaxia noastra Calea Lactee.
Un flash de lumina vizibila, observat pentru prima data in 2020 si etichetat ZTF SLRN-2020, a atras initial atentia astronomilor.
Dar chiar si mai devreme, datele in infrarosu ale misiunii NEOWISE a NASA au detectat un semnal de stralucire care a sugerat o acumulare de praf.
O investigatie mai aprofundata in 2023 i-a facut pe cercetatori sa creada ca steaua devine o giganta rosie.
InstrumentulMIRI(Mid-Infrared Instrument) al lui Webb a schimbat scenariul.
Capacitatea sa de a izola emisiile slabe in campurile stelare aglomerate a aratat ca steaua nu era atat de stralucitoare pe cat ar trebui sa fie o giganta rosie.
De fapt, nu s-a extins niciodata suficient pentru a inghiti o planeta intreaga.
Deoarece acesta este un eveniment atat de nou, nu prea stiam la ce sa ne asteptam cand am decis sa indreptam acest telescop in directia sa, a declarat Ryan Lau.
Cu privirea sa de inalta rezolutie in infrarosu, aflam informatii valoroase despre soarta finala a sistemelor planetare, posibil inclusiv a noastra.
In loc sa fie inghitita intr-o strafulgerare brusca, planeta si-a gasit sfarsitul in slow motion.
Cercetatorii cred acum ca planeta avea aproximativ dimensiunea lui Jupiter si orbita in jurul stelei sale gazda mult mai aproape decat orbiteaza Mercur in jurul Soarelui.
De-a lungul a milioane de ani, planeta a intrat in spirala.
In cele din urma, a inceput sa atinga atmosfera exterioara a stelei.
Acest contact a declansat un efect de fuga - cu cat planeta se apropia mai mult, cu atat se prabusea mai repede.
Planeta, pe masura ce se prabusea, a inceput sa se imprastie in jurul stelei, a declarat Morgan MacLeod.
Aceasta intalnire violenta ar fi suflat gazul de la suprafata stelei.
Acest gaz s-a racit apoi si a format praf, creand un halo slab care a continuat sa straluceasca in infrarosu mult timp dupa disparitia planetei.
Spectrograful in infrarosu apropiat (NIRSpec) al lui Webb a oferit o privire si mai atenta.
Pe langa norul de praf rece asteptat, acesta a dezvaluit ceva mult mai surprinzator: un disc de gaz molecular fierbinte, care inconjoara steaua.
Acest disc de acretie continea monoxid de carbon si alti compusi - de tipul celor care se gasesc adesea in regiunile in care se nasc planetele.
Cu un telescop atat de transformator precum Webb, mi-a fost greu sa am asteptari cu privire la ceea ce vom gasi in imediata vecinatate a stelei, a declarat Colette Salyk.
Aceasta ilustratie descrie secventa de evenimente care a avut loc pe parcursul a milioane de ani, pe baza observatiilor efectuate de MIRI (Mid-Infrared Instrument) si NIRSpec (NIR-Infrared Spectrograph) de la Webb.
Panoul 1: Planeta era de marimea lui Jupiter si orbita foarte aproape de stea - chiar mai aproape decat orbita lui Mercur in jurul Soarelui nostru.
Panoul 2: In timp, orbita planetei s-a micsorat sau a decazut incet, iar planeta s-a apropiat de stea.
In cele din urma a inceput sa atinga atmosfera stelei.
Pe masura ce planeta a cazut in atmosfera, s-a imprastiat in jurul stelei.
Panoul 3: Planeta a fost inghitita complet de stea si a expulzat gaze din straturile exterioare ale stelei.
Panoul 4: Pe masura ce gazul s-a extins si s-a racit, elementele grele din acest gaz s-au condensat in praf rece in cursul anului urmator.
Mai aproape de stea exista un disc circumstelar fierbinte de gaz molecular.
Faceti clic pe imagine pentru a o mari.
Credit: NASA, ESA, CSA, Ralf Crawford (STScI) Voi spune ca nu m-as fi asteptat sa vad ceea ce are caracteristicile unei regiuni de formare a planetelor, chiar daca aici nu se formeaza planete, in urma unei inghitituri.
Acest rest de material ofera indicii noi despre ce se intampla dupa ce o planeta dispare intr-o stea.
Cercetatorii se intreaba acum cum ar fi putut interactiunea sa modifice straturile exterioare ale stelei sau sa afecteze resturile planetare din apropiere.
Evenimentul a fost observat in cadrul programului 1240 Guaranteed Time Observation al telescopului Webb, unul dintre primele programe Target of Opportunity desfasurate vreodata de telescop.
Aceste programe sunt menite sa surprinda momente rare, cum ar fi exploziile stelare sau schimbarile dramatice ale sistemelor, chiar daca oamenii de stiinta nu pot prezice exact cand sau unde se vor intampla.
Aceasta este cu adevarat prapastia studierii acestor evenimente.
Acesta este singurul pe care l-am observat in actiune, iar aceasta este cea mai buna detectare a urmarilor dupa ce lucrurile s-au linistit, s-a entuziasmat Lau.
Speram ca acesta este doar inceputul esantionului nostru.
Soarele, ca toate stelele, nu va straluci la nesfarsit.
In aproximativ cinci pana la sapte miliarde de ani, acesta va ramane fara hidrogen - combustibilul care l-a mentinut stabil si cald in tot acest timp.
Cand se va intampla acest lucru, miezul sau se va contracta si se va incalzi, in timp ce straturile exterioare se vor extinde.
Soarele se va transforma intr-o giganta rosie, devenind atat de masiv incat ar putea inghiti Mercur si Venus.
Pamantul se afla chiar la marginea acestei zone periculoase.
Unii oameni de stiinta cred ca Soarele l-ar putea inghiti complet.
Altii cred ca Pamantul ar putea doar sa scape, impins spre exterior pe masura ce Soarele pierde masa.
Oricum ar fi, rezultatul nu este bun.
Chiar daca Pamantul evita sa fie inghitit, nu va supravietui caldurii.
Oceanele vor fierbe.
Atmosfera va disparea.
Suprafata va arde.
In cele din urma, Soarele isi va pierde straturile exterioare si se va prabusi intr-o pitica alba mica si densa.
Ceea ce va ramane din Pamant - daca va ramane ceva - va fi o coaja inghetata, fara viata, care va orbita in jurul unei stele intunecate si arse.
Fara foc, fara lumina, fara viata.
Doar tacere.
Mai multe evenimente precum ZTF SLRN-2020 sunt asteptate sa fie descoperite in viitor, datorita unor observatoare precum viitorul Observator Vera C.
Rubin si Telescopul Spatial Nancy Grace Roman al NASA.
Aceste instrumente vor scana cerul in mod repetat, ajutand oamenii de stiinta sa urmareasca schimbarile bruste si sa extinda intelegerea noastra asupra modului in care stelele si planetele interactioneaza in actele lor finale.
Studiul complet a fost publicat in revista The Astrophysical Journal.


Taguri & Cuvinte Cheie:  
NASA, martora la primul eveniment de inghitire planetara inregistrat vreodata
nasa, martora primul
nasa
# martora la primul eveniment de inghitire planetara inregistrat vreodata



Ultimele Stiri
04/24/2025 20:04   Simion si AUR, acuzati ca au trimis preotilor cate 100 de lei si pomelnic cu numele lui Calin Georgescu: Scrisoarea poate fi studiata in seminariile de patologie psihologica FOTO
04/24/2025 20:04   Ce arata sondajele interne ale partidelor PSD-PNL-UDMR. Cum sta candidatul coalitiei in cursa electorala
04/24/2025 20:04   Reactia fostului judecator Cristi Danilet privind anularea deciziei CCR: Cum sa suspenzi sa se aplice ceva ce deja s-a aplicat
04/24/2025 20:04   Alina Gorghiu, in scandalul anularii alegerilor: Procesul electoral merge mai departe, un judecator neprofesionist decredibilizeaza intregul sistem de justitie
04/24/2025 20:04   Augustin Zegrean contesta sentinta Curtii de Apel care ar suspenda anularea alegerilor din 2024: Deciziile CCR sunt obligatorii si nu pot fi atacate
04/24/2025 20:04   Cine este Alexandru Vasile, judecatorul responsabil pentru sentinta controversata de suspendare a deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidentiale
04/24/2025 19:04   Cseke Attila: We are up to date with all payments on PNRR, on all investments
04/24/2025 19:04   Finala Cupei Romaniei 2024-2025 se va juca la Arad, pe stadionul Francisc Neuman
04/24/2025 19:04   Muzeul National al Taranului Roman revine in circuitul cultural, dupa un amplu proces de reabilitare
04/24/2025 19:04   Sfanta Liturghie pentru Papa Francisc va fi oficiata sambata de Nunţiul Apostolic la Catedrala Sfantul Iosif