Greseli care strica dulceata. De ce se zahariseste si cum eviti problemele
Categoria:
divers
2
Greseli care strica dulceata. De ce se zahariseste si cum eviti problemele
Una dintre cele mai comune probleme este zaharisirea. Iata ce trebuie sa stii despre cauzele zaharisirii si cum sa faci o dulceata perfecta.
Zaharisirea apare atunci cand proportia de zahar nu a fost respectata in timpul prepararii, adica ori ai pus prea mult zahar ori prea putin.
Daca ti s-a zaharisit dulceata, nu trebuie sa o arunci. Poti sa o repari printr-o noua fierbere, dar e important sa stii de ce s-a zaharisit, ca sa stii sa eviti pe viitor aceasta greseala.
Dulceata se zahariseste cel mai adesea atunci cand nu este respectata proportia corecta de zahar in timpul fierberii. Problema apare fie din cauza unui exces de zahar, fie din cauza unei cantitati prea mici, care nu permite conservarea corecta. Vestea buna este ca dulceata zaharisita poate fi salvata, insa trebuie refiarta.
Se mai zahariseste si daca o tii la foc prea mare pentru prea mult si se evapora apa si se concentreaza zaharul. De asemenea, aciditatea fructelor poate influenta cristalizarea zaharului. Fructele mai acide se pot zaharisit mai usor.
Ca sa o readuci la consistenta corecta, pune borcanul intr-o oala cu apa, dupa ce ai scos capacul. Adauga 2-3 linguri de apa direct in borcan, apoi lasa oala pe foc pana cand apa incepe sa fiarba. Nu scoate borcanul din apa pana cand totul nu s-a racit complet. La final, toana dulceata intr-un borcan curat si uscat.
O alta metoda rapida este incalzirea dulceatei in cuptorul cu microunde timp de cateva minute, insa aceasta este potrivita doar daca urmeaza sa fie folosita imediat, de exemplu, la deserturi.
Ca sa previi formarea cristalelor de zahar, respecta cantitatea de zahar din reteta. Nu pune mai mult decat scrie in reteta.
In plus, nu pleca de langa dulceata. Stai constant langa ea si evita focul prea mare ca sa nu se evapore apa rapid.
Un alt truc este sa adaugi suc de lamaie pentru mentinerea echilibrului gustului si ca sa previi cristalizarea zaharului
Ca sa previi zaharisirea, pastreaza dulceata in recipiente curate si etanse, ca sa stea proaspete.
Foloseste o reteta testata si masoara ingredientele precis; dizolva tot zaharul pe parcursul fierberii si sterge peretii cratitei cu un prosop umed inainte de a umple borcanele.
Daca dulceata ta are bule, indeparteaza spuma inainte de a turna dulceata si umple rapid borcanele, tinand lingura aproape de borcan.
Daca dulceata ta e prea moale, fructul a fost fiert prea mult pentru a extrage sucul sau s-a folosit prea multa apa. Evita supra-fierberea pentru a nu reduce capacitatea de gelifiere a pectinei, foloseste doar cantitatea de apa sugerata si respecta proportiile recomandate intre zahar si fruct.
Daca reduci cantitatea de zahar recomandata de o reteta de dulceata pentru ca vrei ca fructele sa fie putin acre sau din motive de sanatate, mai gandeste-te.
Retetele de dulceata folosesc zaharul pentru a absorbi apa din fructe; acesta este motivul pentru care dulceata se ingroasa si pentru care toate ingredientele se leaga intre ele.
Daca nu adaugi cantitatea necesara de zahar, dulceata facuta acasa va deveni lichida si fara consistenta.
In plus, zaharul ajuta la conservarea dulceatei. Cand zaharul se leaga de apa din fructe, impiedica dezvoltarea mucegaiului si bacteriilor. Daca nu exista apa, mucegaiul si bacteriile au dificultati in a se dezvolta. Atunci cand faci dulceata, o reteta nu este doar o sugestie; este o formula pentru succes.
Si sucul de lamaie este important, pe langa aciditate, adauga acreala atat de necesara fructului cu zahar care poate fi putin prea dulce
Taguri & Cuvinte Cheie:
Greseli care strica dulceata. De ce se zahariseste si cum eviti problemele greseli care strica
greseli care strica dulceata # de ce se zahariseste si cum eviti problemele