Fructe si legume de noiembrie, care intaresc imunitatea inainte de venirea iernii
Categoria:
actual
1
Fructe si legume de noiembrie, care intaresc imunitatea inainte de venirea iernii
Varza – Este o alta leguma crucifera bogata in vitamina C, vitamina K, fibre si glucozinolati. Vremea mai rece imbunatateste dulceata si fermitatea. Telina – Este o leguma radacinoasa adesea recoltata in lunile mai reci. Ofera fibre, vitamina K, vitamina C, fosfor si potasiu. Se poate depozita nespalata in frigider timp de pana la doua-trei saptamani. Morcovi si pastarnac – Acestia sunt legume radacinoase bogate in beta-caroten (un precursor al vitaminei A), vitaminele C si K, potasiu si fibre. Morcovii recoltati toamna tind sa fie mai dulci si mai aromati. Pentru depozitare, se taie varfurile cu frunze (care absorb umezeala) si apoi se pastreaza la frigider intr-o punga de plastic sau intr-un recipient acoperit cu un prosop umed. Morcovii pot rezista cateva saptamani. Sfecla rosie – Este o leguma radacinoasa bogata in fibre, folat, mangan, potasiu si compusi vegetali numiti betalaine, care au proprietati antioxidante si antiinflamatorii. Face parte din recoltele de vreme rece si din produsele preferate din noiembrie. Conopida – Aceasta este bogata in vitamina C, vitamina K, folat, fibre si colina. Fiind o cultura pentru vreme racoroasa, este deosebit de buna in noiembrie si una dintre cele mai populare legume din noiembrie. Se poate pastra la frigider, nespalata, intr-o punga perforata si se poate consuma in aproximativ o saptamana pentru o textura optima. Broccoli –Este o leguma crucifera bogata in vitamina C, vitamina K, fibre si compusi precum glucozinolatii, care se transforma in sulforafan. Se depoziteaza nespalate in frigider (intr-o punga perforata) si se consuma in termen de trei pana la cinci zile. Dovleac – Acesta este o sursa excelenta de vitamina A si antioxidanti. Usturoi si ceapa – Sunt adevparate antibiotice naturale de sezon. Cartofi si napi – Acestia ofera energie in zilele reci. Mere – Merele se numara printre cele mai cunoscute fructe de toamna. Acestea sunt o sursa bogata de fibre alimentare (in special atunci cand se mananca coaja), vitamina C si diversi fitonutrienti, cum ar fi quercetina si alti flavonoizi. Pentru depozitare, trebuie sa stii ca merele produc etilena gazoasa, care accelereaza coacerea altor produse, asa ca se depoziteaza separat. Pastreaza-le la frigider pentru o depozitare mai lunga (pot dura cateva saptamani) sau intr-un loc racoros si intunecat. Daca sunt pastrate la temperatura camerei, consuma-le in aproximativ o saptamana. Pere – Acestea sunt fructe dulci si suculente, cu o textura fina (dupa coacere) si ofera fibre alimentare, vitamina C, potasiu si bor (un oligoelement). Ating apogeul la sfarsitul sezonului, in noiembrie. Depoziteaza perele la temperatura camerei pana se coc, apoi muta-le in frigider pentru a le lent coace. Unele pere se vor pastra mai mult timp daca sunt depozitate intr-un loc racoros Gutui – ideale pentru imunitate si digestie. Rodii – Acestea sunt fructe bogate in fibre, vitamina C, potasiu si polifenoli vegetali (punicalagine, antocianine), care au efecte antioxidante si antiinflamatorii. Se depoziteaza la temperatura camerei pentru o perioada scurta de timp sau la frigider pentru o perioada mai lunga de timp (pana la cateva saptamani). Struguri tarzii – Reprezinta o sursa de resveratrol, un puternic antioxidant. Macese – Acestea contin de 10 ori mai multa vitamina C decat citricele. Nuci si alune – Ne ofera grasimi sanatoase si minerale esentiale. Prune uscate – Acestea sunt excelente pentru tranzitul intestinal. sursa: Sfat Naturist
Taguri & Cuvinte Cheie:
Fructe si legume de noiembrie, care intaresc imunitatea inainte de venirea iernii fructe legume noiembrie,
fructe si legume de noiembrie # care intaresc imunitatea inainte de venirea iernii