De ce sunt bune muraturile pentru digestie – beneficiile surprinzatoare ale alimentelor fermentate
Categoria:
divers
2
De ce sunt bune muraturile pentru digestie – beneficiile surprinzatoare ale alimentelor fermentate
Muraturile sunt legume (sau fructe) conservate printr-un proces vechi de secole, care nu doar ca le prelungeste durata de viata si le imbunatateste valoarea nutritiva, dar ofera si o doza de probiotice benefice.
Alimentele care ofera organismului probiotice benefice sunt cele fermentate prin procese naturale si care contin culturi vii. Aceste culturi se gasesc nu doar in iaurt si in bautura asemanatoare iaurtului numita Kefir, ci si in legumele murate coreene numite kimchi, in varza murata (sauerkraut) si in unele tipuri de castraveti murati.
Borcanele de muraturi cumparate de pe rafturile supermarketurilor sunt uneori conservate in otet, nu prin fermentatie naturala cu organisme vii, ceea ce inseamna ca nu contin probiotice.
Pentru a te asigura ca alimentele fermentate pe care le alegi contin probiotice, cauta pe eticheta mentiunea fermentat natural, iar cand deschizi borcanul, verifica daca exista bule in lichid — acestea indica prezenta microorganismelor vii.
Muraturile sanatoase sunt cele fermentate natural, nu cele in otet. Asadar, daca vrei sa le faci acasa, asigura-te ca folosesti sare pentru muraturi, nu otet.
Multe culturi au inceput sa fermenteze alimente pentru a le conserva. De exemplu, fermentarea legumelor le-a permis oamenilor care traiau in zone cu ierni aspre sa le consume pe tot parcursul anului.
Branza este un alt aliment fermentat care se pastreaza mult mai mult decat forma sa initiala, laptele. Pentru unele alimente, cum ar fi maslinele, fermentarea transforma un produs necomestibil sau cu gust neplacut intr-unul comestibil sau mai placut la gust, conform webmd.
Poate ca nu stii ca unele dintre alimentele pe care le consumi frecvent sunt de fapt fermentate. In general, este nevoie de doar cateva ingrediente pentru a prepara unele alimente fermentate acasa, deci sunt usor de inclus in dieta.
Cele ma populare alimente fermentate sunt: branza, masline, iaurt, miso, kimchi, varza murata, paine (daca este facuta cu drojdie), lapte batut, kefir, kombucha, cidru, vin, bere, castraveti murati, smantana, otet.
In acest proces, numit fermentatie naturala sau fermentatie spontana, microorganismele care provoaca fermentarea se afla deja in mediul inconjurator. De exemplu, microorganismele care produc maiaua, unul dintre ingredientele folosite la painea cu maia, provin din faina utilizata si adesea chiar de pe mainile brutarului.
Fermentatia cu culturi. Acest proces foloseste un starter, precum maiaua, pentru a fermenta alimentele. Kombucha este un alt exemplu de aliment fermentat cu ajutorul unui starter, in acest caz, o cultura simbiotica de bacterii si drojdii.
Cercetarile sugereaza ca exista unele beneficii pentru sanatate in consumul de alimente fermentate. Acestea pot ajuta la echilibrul bacteriilor benefice care traiesc in intestin si pot sprijini digestia. Aceste microorganisme contribuie, de asemenea, la intarirea sistemului imunitar si la combaterea bacteriilor daunatoare.
Alimentele fermentate pot fi deosebit de utile dupa ce ai luat antibiotice, deoarece pot ajuta la refacerea echilibrului bacteriilor bune din sistemul digestiv.
Cand alegi alimente fermentate, este important sa tii cont ca cele care contin culturi vii sunt cele mai benefice pentru microbiomul intestinal. De exemplu, in branza maturata nu exista, de obicei, organisme vii, dar in iaurt acestea sunt prezente. Alte exemple de alimente care contin culturi vii includ:
• Kimchi
• Kefir
• Anumite tipuri de muraturi
Pe langa beneficiile pentru microbiomul intestinal, alimentele fermentate pot reduce riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, ele pot ajuta la diminuarea mai multor factori-cheie care contribuie la bolile de inima, precum tensiunea arteriala ridicata si obezitatea. Pot reduce riscul de diabet si pot ajuta la combaterea inflamatiei. Studiile preliminare sugereaza, de asemenea, ca persoanele care consuma alimente fermentate pot avea niveluri mai scazute de colesterol rau LDL.
Aceste muraturi isi produc acidul prin fermentatie bacteriana. Bacteriile Lactobacillus, care apar in mod natural, transforma zaharurile din legume in acid lactic. Procesul necesita doar o concentratie suficienta de sare si timp — sarea creeaza un mediu in care bacteriile benefice prospera (ele folosesc acidul lactic pentru energie), in timp ce bacteriile daunatoare nu pot supravietui.
Fermentatia are loc intr-un mediu lipsit de oxigen (anaerob). Pe masura ce bacteriile lucreaza, ele cresc treptat aciditatea pana cand muraturile sunt conservate. Varza murata traditional, kimchi-ul si castravetii murati in butoi dupa reteta veche sunt preparati astfel.
Aceste muraturi sunt vii cu bacterii benefice pana cand deschizi recipientul. Odata expuse la aer, refrigerarea incetineste fermentatia, iar ele se pot pastra cateva luni.
Acestea sar complet peste fermentatie, folosind acid pre-fabricat, de obicei otet alb. Legumele sunt scufundate intr-o saramura de otet, apa, sare si adesea zahar si condimente. Aciditatea ridicata conserva imediat alimentele, impiedicand activitatea bacteriana.
Majoritatea muraturilor disponibile comercial sunt facute astfel si apoi pasteurizate prin caldura ridicata. Acest lucru le face stabile la raft, astfel incat te poti bucura de muraturi crocante si gustoase, chiar daca le uiti pe raftul de jos din camara cateva luni.
Poti prepara si acasa muraturi rapide care se pastreaza la frigider cateva saptamani fara tratament termic.
Diferenta cheie: Muraturile fermentate isi dezvolta aciditatea treptat prin actiunea bacteriana, in timp ce muraturile in otet primesc aciditatea instantaneu din otetul adaugat.
O metoda mai putin intalnita, muraturile in saramura concentrata, folosesc o solutie de sare concentrata (de obicei 15–20) pentru a conserva muraturile nefermentate. Aceasta este mai mult ca o animatie suspendata decat o murare adevarata — un mod de a opri degradarea timpului, astfel incat muraturile sa poata fi scoase si folosite dupa terminarea sezonului de crestere.
Cele mai sanatoase muraturi sunt cele fermentate in mod natural.
Consumul frecvent de alimente foarte sarate sau muraturi a fost asociat cu un risc crescut de cancer gastric, in special in populatiile cu un aport ridicat, cum ar fi coreenii, care consuma kimchi aproape la fiecare masa.
Ce inseamna asta pentru tine? Consumarea unor cantitati mici zilnic este, cel mai probabil, sigura, mai ales daca aportul total de sare este redus. Insa consumul unor portii mari, mai multe portii in fiecare zi, poate creste riscul de cancer gastric in timp, conform foodrevolution.
Unele varietati comerciale contin zahar, coloranti alimentari si conservanti. Poti minimiza sau evita acesti aditivi prin prepararea propriilor muraturi, cu mai putin sau fara zahar si fara coloranti si conservanti.
Taguri & Cuvinte Cheie:
De ce sunt bune muraturile pentru digestie – beneficiile surprinzatoare ale alimentelor fermentate sunt bune muraturile
sunt # bune # muraturile