Cum controlam senzatiile de foame si satietate. Alimentele care asigura aportul necesar de fibre
Categoria:
stiri
1
Cum controlam senzatiile de foame si satietate. Alimentele care asigura aportul necesar de fibre
Si apar asa numitii acizi grasi cu lant scurt care dau instantaneu semnalul ca intestinul sa produca si hormonul GLP1. Iar acesta regleaza, corect, senzatia de foame. Vedem cel mai spectaculos mod in care putem sa ne reglam foamea.
Ne uitam la o mancare de mazare. Gasim aici cele mai multe fibre alimentare per 100 de grame. Odata ce o consumam, fibrele vor ajunge in intestin. In prezenta lor, bacteriile produc asa numitii acizi grasi cu lant scurt. Cel mai important este butiratul.
25-30 de grame de fibre avem nevoie zilnic. O mancare de mazare, de fasole sau de linte acopera acest necesar.
Doi hormoni se joaca cu senzatia de foame si satietate. Unul este grelina, care provoaca foame. Unul este leptina, care da senzatia de satietate. Ii ajuta sa fie in echilibru, adica sa nu suferim permanent de foame, chiar butiratul, odata ce mancam fibre.
Dar cand bacteriile din intestin produc butirat, in prezenta fibrelor alimentare, celulele intestinale secreta instantaneu un alt hormon, numit GLP1. Industria farmaceutica l-a copiat si asa au aparut medicamente care intra in tratamentul obezitatii, al diabetului ori al bolilor cardiovasculare.
Dr. Roxana Voica, medic gastroenterolog: La nivelul celulelor intestinale se secreta acest GLP1 despre care toate lumea vorbeste. Este dat de celulele intestinale L. Acest GLP1 este cel care trimite semnalul catre pancreas sa faca insulina cat este nevoie. Protejeaza pancreasul, nu o sa am descarcare foarte mare de insulina care sa balteasca si sa-mi faca rezistenta la insulina. Acest GLP1 regleaza foarte bine acest mecanism de foame si satietate. Prin butirat spune ficatului - nu mai vreau sa formez glucoza. Deja avem glucoza.
Hormonul GLP1, produs in intestin dupa ce mancam fibre, spune si hipotalamusului din creier sa regleze foamea. Asadar nu mai suferim de foame toata ziua.
Odata produs, hormonul GLP1 da toate semnalele corecte. Se distruge insa in doar 2 minute.
Apoi il producem din nou, cand mancam fibre. Pentru ca intelegem fiziologia umana mai bine, noile recomandari in privinta farfuriei corecte tin seama si de hormonul GLP1, produs de organism, si de bacteriile din colon.
Dr. Roxana Voica, medic gastroenterolog: Acum farfuria se imparte in doua. Jumatate se pun legume, o jumatate de farfurie de legume. Si cealalta jumatate se imparte - un sfert proteine si un sfert carbohidrati in care se pun tot leguminoase – fasole.
Leguminoase inseamna fasole, mazare, linte, naut. Sunt singurele care contin combinatia optima de proteine si fibre.
Andreea Groza: Portii mari de fibre - 25-30 de grame pe zi - inseamna sa utilizam legume congelate, sunt usor de gatit. Boabe de mazare de asemenea congelate, la fel de usor de gatit. O singura farfurie corecta pe zi reduce rontaiala desfasurata pe tot parcursul zilei, care face haos in tot sistemul digestiv.
Haos la nivelul bacteriilor din intestin inseamna inflamatie cronica.
Taguri & Cuvinte Cheie:
Cum controlam senzatiile de foame si satietate. Alimentele care asigura aportul necesar de fibre controlam senzatiile foame
cum controlam senzatiile de foame si satietate # alimentele care asigura aportul necesar de fibre