Ce se intampla in corpul tau cand mananci sardine in mod regulat
Categoria:
1
Ce se intampla in corpul tau cand mananci sardine in mod regulat
Sardinele sunt pesti mici, grasi, plini de nutrienti precum grasimi omega-3, proteine si calciu. Datorita pretului lor accesibil, versatilitatii si profilului nutritional bogat, ele sunt un adaos inteligent la multe mese – si ar putea chiar ajuta la protejarea impotriva bolilor cronice. Iata sapte beneficii pe care le-ai putea experimenta cand mananci sardine in mod regulat. 1. Un aport sporit de nutrientiDesi mici, sardinele sunt pline de nutrienti cheie, incluzand:Proteine: Sustin cresterea musculara, promoveaza reglarea zaharului din sange si te pot ajuta sa mentii o greutate corporala sanatoasa. Back to Love. Nu lasa iubirea sa ramana pe pauza dupa vacanta. Vitamina B12: Esentiala pentru functia creierului si a sistemului nervos. Seleniu: Sustine sanatatea tiroidei, cognitia si functia imunitara. Calciu: Sustine sanatatea oaselor si alte functii esentiale ale corpului. Fier: Necesar pentru transportul oxigenului, sinteza hormonilor si multe altele. Vitamina D: Necesara pentru reglarea inflamatiei si a zaharului din sange si mentinerea sanatatii scheletice, absorbtia calciului si functia imunitara. Magneziu: Necesar pentru reglarea zaharului din sange, functia nervoasa si un raspuns sanatos la stres. Potasiu: Necesar pentru mentinerea tensiunii arteriale. Sardinele se numara, de asemenea, printre cele mai bogate surse de grasimi omega-3 EPA si DHA, care au proprietati puternice antiinflamatorii si de promovare a sanatatii. 2. Un risc redus de boli de inimaConsumul mai multor sardine ar putea scadea riscul de boli de inima. De exemplu, omega-3 din sardine:Ajuta la reducerea inflamatieiImbunatatesc fluxul sanguin si functia vaselor de sangeReduc factorii de risc precum hipertensiunea si nivelurile ridicate de lipide (grasimi) din sangeSardinele pot, de asemenea:Ajuta la protejarea impotriva aterosclerozei (acumularea de placa in artere)Reduce nivelul de triglicerideImbunatati nivelul de colesterol HDLStudiu relevant: O analiza din 2021 a 17 studii a constatat ca persoanele cu cele mai ridicate niveluri de omega-3 in sange aveau cu 15 mai putine riscuri sa moara din cauza bolilor de inima. 3. Protectie potentiala impotriva diabetuluiConsumul mai multor sardine poate proteja, de asemenea, impotriva dezvoltarii diabetului de tip 2. Sardinele sunt pline de nutrienti care sustin reglarea sanatoasa a zaharului din sange, cum ar fi proteinele, magneziul si zincul. Acesti nutrienti sunt deosebit de importanti pentru cei cu niveluri ridicate de zahar in sange. Studiu relevant: Intr-un studiu din 2021, 172 de persoane cu prediabet au urmat fie o dieta de control, fie o dieta care continea 200 de grame (g) de sardine pe saptamana timp de 12 luni. Ambele grupuri au primit consiliere nutritionala pentru gestionarea zaharului din sange. La sfarsitul studiului, 29,6 dintre persoanele din grupul cu sardine nu mai erau la risc foarte mare de a dezvolta diabet, comparativ cu doar 4,9 dintre participantii din grupul de control. 4. Sanatate osoasa mai bunaSardinele au un continut ridicat de nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii scheletice, inclusiv:ProteineMagneziuCalciuVitamina DIncorporarea sardinelor in dieta ta poate ajuta la protejarea impotriva afectiunilor osoase precum osteopenia si osteoporoza. Cercetarile arata, de asemenea, ca dietele bogate in omega-3 sunt asociate cu o densitate osoasa mai mare. Sardinele sunt o sursa excelenta de calciu pentru cei care nu tolereaza produsele lactate. Continutul de calciu dintr-o portie de 100 g de sardine este echivalent cu cel din 1,7 cani de lapte. Sardinele pot fi cumparate cu sau fara oase. Sardinele cu oase ofera mai mult calciu, fiind mai bune pentru sanatatea oaselor. Desi oasele din sardinele proaspete sunt comestibile, unii oameni prefera sa le scoata inainte de a le manca, deoarece sunt mai tari decat cele gasite in sardinele la conserva. 5. Un risc mai mic de anumite tipuri de cancerStudiile au aratat ca persoanele care mananca in mod regulat peste gras, cum ar fi sardinele, pot avea riscuri mai mici de anumite tipuri de cancer, inclusiv:Cancer de sanCancer de ficatCancer colorectalAcest lucru se poate datora nivelurilor lor ridicate de compusi antiinflamatori si antioxidanti, cum ar fi omega-3. 6. Sanse mai bune de crestere muscularaSardinele sunt o sursa excelenta de proteine, care sunt esentiale pentru cresterea musculara. De asemenea, ele te pot ajuta sa mentii o compozitie corporala sanatoasa, furnizand organismului tau aminoacizii de care are nevoie pentru a construi si mentine masa musculara. 7. Protectie posibila impotriva declinului cognitivStudiile arata ca un consum crescut de peste este asociat cu rate mai mici de declin al memoriei. Acest lucru se poate datora faptului ca pestele este bogat in omega-3, care ajuta la incetinirea imbatranirii cognitive. Cum afecteaza conservarea nutritiaSardinele la conserva sunt ambalate in diferite lichide, inclusiv uleiuri, apa si sos de rosii, ceea ce le poate schimba valoarea nutritionala. De exemplu, o conserva de 106 g de sardine in apa contine 90 de calorii si 2 g de grasime, in timp ce aceeasi portie ambalata in ulei contine 191 de calorii si 10,5 g de grasime. Riscuri legate de consumul de sardineDesi pestele este nutritiv, poate fi contaminat si cu substante nocive, inclusiv cu metalul greu mercur si microplastice – bucati mici de plastic care se pot acumula in fructele de mare. Nivelurile de mercur tind sa fie mai mari in pestii mai mari si mai batrani, cum ar fi tonul, si mai mici in speciile de pesti mai mici, cum ar fi sardinele. Acesta este motivul pentru care Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente (FDA) considera sardinele una dintre cele mai bune alegeri de fructe de mare. Totusi, consumul lor prea frecvent ar putea determina dezvoltarea unor niveluri ridicate de mercur. FDA recomanda ca adultii:Sa consume 2-3 portii de fructe de mare din categoria Cea mai buna alegere pe saptamana. Sa limiteze fructele de mare cu un continut mai mare de mercur, cum ar fi tonul albacore, la o data pe saptamana. Sa evite fructele de mare care sunt foarte bogate in mercur. Sfaturi pentru adaugarea sardinelor in dieta taSardinele au un gust sarat, de peste, asa ca pot fi putin coplesitoare daca nu esti obisnuit cu ele. Acestea fiind spuse, multor oameni le place sa foloseasca sardinele pentru a adauga o aroma sarata si marina preparatelor. Gustul lor poate fi atenuat prin asocierea cu ingrediente precum verdeturi si suc de lamaie, si pot fi folosite in locul aproape oricarui peste. Iata cateva moduri suplimentare de a te bucura de sardine:Adauga-le la paste si preparate cu cereale pentru un plus de proteineFoloseste-le ca topping pentru pizza si lipiiServeste-le pe biscuiti (crackers)Amesteca-le in salateAmesteca-le cu telina tocata si maioneza pentru o alternativa bogata in nutrienti la salata de tonMulte produse din sardine contin sare adaugata si pot fi bogate in sodiu. Daca urmezi o dieta cu continut scazut de sodiu, alege soiuri cu continut scazut de sodiu sau fara sare sau clateste-ti sardinele inainte de a le savura, scrie health. com.
Taguri & Cuvinte Cheie:
Ce se intampla in corpul tau cand mananci sardine in mod regulat intampla corpul cand
intampla # corpul # cand