/     /     /  

Ce rol are Parlamentul Romaniei si cum se alcatuieste

Categoria:   alegeri     4

Ce rol are Parlamentul Romaniei si cum se alcatuieste

Cu toate acestea, rolul sau este mai simplu decat ai crede: este locul unde se fac legile.
Desi auzim des despre Camera Deputatilor si Senat, putini stiu cu adevarat cum functioneaza aceste doua camere sau de ce avem nevoie de ele.
In esenta, Parlamentul este vocea cetatenilor, iar modul in care este alcatuit si ce face el zilnic afecteaza toate aspectele vietii noastre.
Iata ce rol are Parlamentul Romaniei si cum se alcatuieste, dar si de ce este important sa ne alegem parlamentarii cu grija.
Ce rol are Parlamentul Romaniei Parlamentul Romaniei are un rol central in guvernarea tarii, fiind autoritatea legislativa suprema.
Practic, Parlamentul este responsabil de dezbaterea si adoptarea legilor, regulile care ghideaza viata de zi cu zi a cetatenilor si functionarea statului.
Parlamentul este alcatuit din doua camere: Camera Deputatilor si Senatul.
Ambele camere sunt alese prin vot direct de cetateni, ceea ce inseamna ca ele reprezinta vointa poporului.
Parlamentarii, adica deputatii si senatorii, sunt alesi prin vot universal, egal si secret, conform legii electorale.
Cu alte cuvinte, fiecare cetatean cu drept de vot are puterea sa-si aleaga reprezentantii.
Numarul de parlamentari este stabilit in functie de populatia tarii.
De asemenea, minoritatile nationale, care nu obtin suficiente voturi pentru a intra in Parlament pe cai obisnuite, au dreptul sa fie reprezentate de un deputat.
Mandatul Parlamentului este de patru ani.
In mod normal, la finalul acestei perioade, se organizeaza noi alegeri.
Insa, in situatii speciale, cum ar fi starea de urgenta sau de razboi, mandatul poate fi prelungit pana la incetarea acestei situatii.
De asemenea, dupa alegeri, noul Parlament trebuie sa fie convocat in termen de maximum 20 de zile de catre presedintele tarii.
Pana cand noul Parlament este legal constituit, cel vechi isi pastreaza atributiile, dar nu poate adopta legi organice sau revizui Constitutia.
Ce face Parlamentul? Parlamentul adopta legi.
Este cea mai importanta functie a sa, iar pentru a face acest lucru, Camera Deputatilor si Senatul lucreaza fie separat, fie in sedinte comune.
In sedintele comune, dezbat si adopta masuri majore, cum ar fi bugetul de stat, strategia nationala de aparare, sau aproba declaratiile de mobilizare sau de razboi (in cazuri exceptionale).
Fiecare camera isi desfasoara activitatea printr-o structura bine definita.
Exista comisii permanente care au rolul de a analiza detaliat proiectele de lege.
Aceste comisii pot fi specializate pe diverse domenii, cum ar fi apararea, economia sau educatia.
In functie de tematica dezbatuta, proiectele de lege sunt discutate initial in aceste comisii, inainte de a ajunge la votul final in plenul Camerei.
O alta functie importanta a Parlamentului este controlul asupra Guvernului.
Parlamentul poate adopta motiuni de cenzura, prin care poate retrage sprijinul acordat Guvernului, fortand astfel demisia prim-ministrului.
De asemenea, Parlamentul examineaza activitatea Guvernului prin comisii de ancheta, care au rolul de a investiga diverse aspecte ale guvernarii si de a se asigura ca Guvernul respecta legile si interesele cetatenilor.
Imunitatea parlamentara si incompatibilitatile Deputatii si senatorii beneficiaza de imunitate parlamentara, ceea ce inseamna ca nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru opiniile sau voturile exprimate in timpul exercitarii mandatului.
Totusi, in cazul in care un parlamentar comite o infractiune in afara exercitarii functiei sale, acesta poate fi cercetat, dar numai cu aprobarea camerei din care face parte.
O alta regula importanta este legata de incompatibilitati.
Deputatii si senatorii nu pot detine, in acelasi timp, alte functii publice de autoritate, cu exceptia functiei de membru al Guvernului.
De exemplu, un parlamentar nu poate fi si primar sau prefect in acelasi timp.
Cum sunt adoptate legile? Adoptarea unei legi incepe cu propunerea unui proiect de lege.
Aceasta poate veni fie din partea Guvernului, fie din partea deputatilor, senatorilor sau chiar a cetatenilor.
Pentru ca o lege sa fie adoptata, trebuie sa fie votata de majoritatea membrilor prezenti in fiecare camera.
Unele legi, cum sunt cele organice, care reglementeaza aspecte esentiale ale vietii politice si sociale, necesita o majoritate mai mare.
Dupa ce legea este adoptata de Parlament, aceasta este trimisa Presedintelui Romaniei pentru promulgare.
Presedintele are dreptul sa ceara o reexaminare a legii, insa nu poate respinge definitiv o lege adoptata de Parlament.
Parlamentul lucreaza in sesiuni ordinare si extraordinare.
Sesiunile ordinare au loc de doua ori pe an, incepand din februarie si septembrie, iar sesiunea extraordinara poate fi convocata de Presedinte sau la cererea unui numar semnificativ de parlamentari.
Parlamentul Romaniei este format din Senat si Camera Deputatilor Parlamentul este structurat in doua camere diferite: Senatul si Camera Deputatilor.
Ambele camere au roluri esentiale in procesul legislativ, dar functioneaza separat si indeplinesc sarcini diferite.
Camera Deputatilor – Camera inferioara Camera Deputatilor este camera inferioara a Parlamentului, dar nu in sensul ca ar avea mai putine responsabilitati.
Ea joaca un rol foarte important in dezbaterea si adoptarea legilor.
Deputatii sunt alesi prin vot direct de cetateni, iar numarul lor este mai mare decat cel al senatorilor, ceea ce reflecta o reprezentare mai diversificata a populatiei.
Principalele atributii ale Camerei Deputatilor includ: Initierea proiectelor de lege (deputatii propun legi in toate domeniile, de la economie la educatie si sanatate.
Dezbateri si voturi pe proiecte legislative (deputatii discuta fiecare proiect de lege, aducand amendamente si votand pentru adoptarea sau respingerea acestuia) Rol in controlul guvernului (desi ambele camere au roluri de control asupra guvernului, Camera Deputatilor poate initia motiuni simple sau motiuni de cenzura impotriva Guvernului, ceea ce poate duce la retragerea increderii in executiv) Senatul – Camera superioara Senatul este camera superioara si, prin rolul sau, ofera un echilibru in procesul legislativ.
Senatorii sunt si ei alesi prin vot direct, dar numarul lor este semnificativ mai mic comparativ cu deputatii.
De aceea, Senatul functioneaza intr-un mod mai restrans, cu accent pe revizuirea legilor adoptate de Camera Deputatilor.
Rolul principal al Senatului este sa actioneze ca o a doua camera de reflectie, avand urmatoarele atributii: Revizuirea si votarea legilor – (cand un proiect de lege este aprobat de Camera Deputatilor, acesta ajunge in Senat pentru o a doua lectura.
Senatorii au autoritatea de a aproba, respinge sau modifica legile) Numiri si revocari in functii publice – (Senatul, impreuna cu Camera Deputatilor, au putere in numirea Avocatului Poporului, a directorilor serviciilor de informatii si a altor oficiali de rang inalt) Legiferare in domenii specifice (anumite domenii, precum politica externa si apararea nationala, sunt in grija Senatului, avand o influenta majora in privinta legilor pe aceste teme) Diferentele dintre Senat si Camera Deputatilor Camera Deputatilor si Senatul alcatuiesc Parlamentul, dar sunt doua camere distincte, cu roluri diferite.
Desi ambele contribuie la procesul legislativ si supravegheaza activitatea guvernamentala, se deosebesc prin numarul de membri si rolul lor in adoptarea legilor.
Camera Deputatilor, cu un numar mai mare de membri, are o reprezentare mai larga, in timp ce Senatul actioneaza ca o camera de verificare, evaluand legile dintr-o perspectiva mai strategica, mai ales in domenii precum apararea si politica externa.
Cele doua camere coopereaza in sedinte comune pe teme de interes national, asigurand functionarea eficienta a institutiilor statului.


Taguri & Cuvinte Cheie:  
Ce rol are Parlamentul Romaniei si cum se alcatuieste
parlamentul romaniei alcatuieste
parlamentul
# romaniei
# alcatuieste



Ultimele Stiri
12/10/2024 17:12   USR cere audierea directorului SIE in Parlament: ”Are multe explicatii de dat” pentru deplasarile externe
12/10/2024 17:12   O tanara s-a prabusit si a murit intr-un tramvai, in Iasi. I s-a facut rau la cateva minute dupa ce a urcat
12/10/2024 17:12   Cum arata, de fapt, Cleopatra. Arheologii au dezvaluit un mister vechi de peste 2.000 de ani
12/10/2024 17:12   Porcul de Craciun, la control. Mesajul inspectorilor sanitar-veterinari catre populatie. Amenzile ajung la 40.000 de lei
12/10/2024 17:12   Consiliul Concurentei a facut inspectii inopinate la Nike si distribuitorii sai din Romania si Olanda
12/10/2024 17:12   Calin Georgescu da in judecata Presedintia, SRI, SIE, MAI si STS. Ce contesta fostul candidat
12/10/2024 17:12   Horatiu Potra va purta bratara electronica. Ce alte interdictii are apropiatul lui Calin Goergescu
12/10/2024 17:12   Istoricul Alex Mihai Stoenescu, colaborator si apologet al Securitatii, a ramas fara Meritul Academic. Decizia Academiei Romane
12/10/2024 17:12   Recomandarile ANSVSA pentru consumatori in perioada Sarbatorilor: Porcul poate fi taiat doar sub control sanitar-veterinar
12/10/2024 17:12   Incident neobisnuit intr-un avion. O pasagera de 25 de ani risca o amenda uriasa dupa ce a agresat o insotitoare de bord