Adevarul despre grasimile sanatoase. Ce efect are uleiul de masline asupra arterelor
Categoria:
3
Adevarul despre grasimile sanatoase. Ce efect are uleiul de masline asupra arterelor
Uleiul de masline a castigat faima de ingredient minune pentru sanatatea inimii, promovat in dietele mediteraneene si prezent in aproape orice bucatarie moderna. Popularitatea sa se datoreaza in special continutului ridicat de grasimi mononesaturate, considerate bune pentru inima. Totusi, cercetarile recente arata ca efectele sale nu sunt neaparat atat de miraculoase pe cat se credea. Potrivit Food and Health, grasimile bune nu garanteaza neaparat protectia arterelor. Majoritatea oamenilor cred ca uleiul de masline protejeaza inima, iar inlocuirea untului sau a grasimilor saturate cu acest ulei ar fi benefica. Nivelurile de lipide din sange sunt doar o parte din poveste, explica dr. James J. Kenney. Scaderea colesterolului «rau» si mentinerea celui «bun» nu garanteaza o inima sanatoasa, adauga acesta. Practic, chiar daca analizele de sange arata modificari favorabile, nu exista dovezi clinice ca o dieta bogata in grasimi mononesaturate previne sau inverseaza ateroscleroza. Cercetarile pun sub semnul intrebarii beneficiileUn studiu realizat pe maimute timp de cinci ani a comparat efectele dietelor bogate in grasimi polinesaturate, saturate si mononesaturate, toate continand 35 grasimi. Rezultatele au fost surprinzatoare: maimutele hranite cu grasimi mononesaturate au prezentat aceleasi depuneri arteriale ca si cele care consumau grasimi saturate. In schimb, animalele care au urmat o dieta bogata in grasimi polinesaturate au avut o progresie mult mai redusa a aterosclerozei, in ciuda unui colesterol HDL mai scazut. Studiul arata ca relatia dintre nivelurile de lipide si sanatatea arterelor este mult mai complexa decat se credea. Back to Love. Nu lasa iubirea sa ramana pe pauza dupa vacanta. De asemenea, celebrul Lyon Diet Heart Study, frecvent citat ca dovada a beneficiilor dietei mediteraneene, a aratat o reducere semnificativa a mortalitatii cardiovasculare, dar dieta nu era bogata in ulei de masline. Participantii consumau mai putin colesterol, mai multe fibre si aveau un raport mai echilibrat intre Omega-6 si Omega-3 comparativ cu dietele occidentale. Autorii studiului sugereaza ca efectul benefic ar fi putut fi legat de stabilizarea membranelor celulare ale inimii datorita raportului optim Omega-3Omega-6, si nu neaparat de consumul de ulei de masline. Echilibrul, cheia unei inimi sanatoaseKenney avertizeaza ca uleiul de masline, la fel ca orice alt ulei rafinat, este dens caloric si sarac in nutrienti. Chiar daca are antioxidanti, acestia se regasesc in cantitati mai mari si mai utile in fructe si legume. Consumul excesiv aduce calorii suplimentare care se transforma in grasime, subliniaza specialistul. Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cea mai sigura strategie ramane o dieta echilibrata: leguminoase, peste, cereale integrale, fructe si legume proaspete. Este recomandata reducerea zaharului, a grasimilor si a produselor de origine animala. Uleiul de masline poate face parte dintr-un stil de viata echilibrat, dar nu este o solutie magica, concluzioneaza Kenney.
Taguri & Cuvinte Cheie:
Adevarul despre grasimile sanatoase. Ce efect are uleiul de masline asupra arterelor adevarul despre grasimile
adevarul despre grasimile sanatoase # ce efect are uleiul de masline asupra arterelor